Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Mali saveti patronažne službe

Prvi izlazak male bebe u šetnju

Prvi bebin izlazak napolje dešava se već po izlasku iz porodilišta. Sledeći izlazak može da se dogodi između 10-og i 15-og dana života deteta, u zavisnosti od vremenskih uslova. Dok je sasvim mala, beba je okrenuta licem prema osobi koja gura kolica, radi kontakta, osećaja sigurnosti, interakcije i bolje komunikacije. Prvi izlazak napolje treba da traje kratko, oko 5 minuta. Bebu iznosite kad je presvučena i nahranjena. Ako joj nešto ne prija, ona će to signalizirati plačem i tada treba da uđete u kuću. Sutradan povećavate vremenski period koji ćete provesti napolju sa bebom, na 7-10 minuta, pa na 15-20 minuta. Nakon toga uživate u šetnji svakodnevno i ukoliko vam to uslovi dozvoljavaju.

U zimskim mesecima bebu iznosite kad je najtopliji period dana, dok u letnjim mesecima izbegavajte šetnju kad je jako sunce. Nikad ne izlazite napolje kad jako pada kiša ili jako duva vetar, kao ni u situacijama kada su temperature izrazito niske ili visoke. Od navršena 4,5 meseca beba se može postaviti u polusedeći položaj u kolicima kako bi joj se vidik širio. Tada možete da je okrenete i od sebe i ka sebi - menjajte kako biste videli šta će joj prijati i šta više voli. Kad beba bude mogla da sedi, trebalo bi je okrenuti da gleda u smeru kretanja, kako bi zadovoljila potrebu za upoznavanjem okoline.

( Patronažna služba :)) 🥰

Mart - Mesec borbe protiv raka

Prevencija malignih tumora

     Svake godine se obeležava mart mesec kao mesec borbe protiv malignih tumora. Prema poslednjim procenama Svetske Zdravstvene Organizacije i Međunarodne Agencije za istraživanje raka, obolevanje od malignih bolesti u svetu poraslo je na 19,3 MILIONA LJUDI, a registrovano je 9.9 MILIONA SMRTNIH SLUČAJEVA!!!

Opširnije: Mart - Mesec borbe protiv raka

Svetski dan borbe protiv dijabetesa

14. novembar - Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Dijabetes ili šećerna bolest predstavlja jednu od najznačajnijih hroničnih nezaraznih bolesti našeg doba, sa rastućim uticajem na društva i zdravstvene sisteme. Pri lečenju ovog oboljenja, veoma je važna promena životnog stila, u smislu poboljšanja fizičke aktivnosti, promene u ishrani, upravljanja stresom. Treba izbegavati brzu hranu, slatke napitke, hranu sa visokim sadržajem šećera. Umesto toga preporučuje se ishrana svežim voćem, povrćem, intregralnim žitaricama, ribom i nemasnim mesom.

Opširnije: Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Svetski dan borbe protiv moždanog udara

29.oktobar - Svetski dan borbe protiv moždanog udara

Svetski dan borbe protiv moždanog udara obeležava se 29. oktobra i ima za cilj da podigne svest o toj bolesti širom sveta. Svetska zdravstvena organizacija navodi da će svaka četvrta odrasla osoba doživeti moždani udar tokom svog života. Čovek može da se oporavi od moždanog udara, ali oni koji se ne oporave - ili pate od jednog ili više invaliditeta, ili u najgorem slučaju, umru. Moždani udar se može sprečiti uz redovnu fizičku aktivnost, pravilan način ishrane, redovne kontrole krvnog pritiska, vrednosti holesterola. Naravno izbaciti upotrebu duvana i alkoholnih pića.

Opširnije: Svetski dan borbe protiv moždanog udara

Oktobar - Mesec pravilne ishrane

Ovogodišnja kampanja usmerena je na edukaciju stanovništva o pravilnoj ishrani kao jednom od najznačajnijih faktora u prevenciji nezaraznih hroničnih bolesti. Cilj je informisati najširu populaciju, posebno mlade i decu kako bi stekli ispravne navike u ishrani odnosno ispravno ponašanje u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani.

Opširnije: Oktobar - Mesec pravilne ishrane