Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Alergijski konjuktivitis

Alergijski konjunktivitisi - dosadan i uporan problem, koji iz godine u godinu zahvata sve veći broj osoba, počevši od ranog predškolskog uzrasta pa nadalje. Ispoljava se obično od ranog proleća, sa prvim cvetanjem biljaka, najčešće ambrozije, i traje kod nekih upornih slučejeva sve do kasnog oktobra. Neprijatno suzenje, bez ikakvog nadražaja, izraziti otoci kapaka, crvenilo očiju, curenje i iz nosa, kijanje, zamagljen vid, sve su to moguće manifestacije alergije oka. Lečenje je za sada simptomatsko- upotreba lokalnih kortikosteroidnih kapi, antihistaminika lokalno, prevencija od ranih zimskih meseci. Sve više se apeluje na uključenje državnih institucija na suzbijanje ambrozije i drugih alergena iz prirode. U prevenciji se takodje savetuje što češće ispiranje očiju nakon dolaska iz otvorenog prostora sterilnim rastvorima 3% borne kiseline, ili obične prokuvane vode.

Čmičak

Čmičak (ječmenik) - često se u narodu njegova pojava povezuje  sa zameranjem trudnici, ali je pravi uzrok ove bolesti lokalno granulomatozno zapaljenje ruba kapka, odn. žlezde u rubu kapka. Ispolajava se pojavom bolnog i crvenog odignuća, uz lokalni otok kapka, nekad i sekrecijom iz oka. U lečenju se primenjuju topli suvi oblozi, ispiranje oka Povidon-jodatom, ponekad lokalne kortikosteroidne kapi ili masti. Nekad je potrebna sitna hirurška intervencija u vidu incizije halaciona.

Strano telo u oku

Strano telo u oku spada u najčešće povrede na radu, te ima veliki socijalni značaj zbog radnog invaliditeta( bolovanja), jer su najčešće povredjivani radno sposobni muškarci od 20 do 70 godina života. Predstavlja veliki, često nerešiv problem u smislu zakonodavstva poslodavaca koji ne žele da nabave zaštitnu opremu prilikom varenje, brušenja i sličnih poslova. Zato je najbolja prevencija da do stranog tela u oko uopšte dodje korišćenje adekvatne i ispravne zaštite na radu- maske, naočare, i sl., a ako ipak dodje do upadanja str. tela u oko, najbolje je odmah se javiti u najbližu očnu ordinaciju. Nikako ne pokušavati samoodstranjenje str. tela iz oka raznoraznim metodama , npr. šivaćom iglom ispred ogledala!

Problemi sa suvim okom

Problemi sa suvim okom - jedan od najčešćih razloga zbog kojih se pacijenti obraćaju oftalmologu. Obično ne postoje znatnije smetnje vida, a tegobe su u vidu osećaja peska u očima, suzenja, peckanja, pojave krmelja u unutrašnjim uglovima oka u jutarnjim satima. Korisno je upotrebljavati tzv. veštačke suze, koje se mogu nabaviti u apoteci i bez lekarskog recepta.

Problemi uzrokovani dugotrajnim radom za računarom

Jedan od najčešćih problema zaposlenih u bankama, kancelarijama, informatičkim ustanovama. Čest je uzrok svakodnevnim glavoboljama, nesvesticama, "svetlaca pred očima", i drugim nespecifičnim tegobama. Dugotrajan rad za računarom, pogotovo ako je od nekvalitetnog ekrana, postavljen ispred prozora pa sunčeva svetlost pada u oči, previše blizu postavljen ekran i slično, slaba osvetljenost radnog prostora, uzrokuju mnogo problema.

Savet: Držite se pravila da posle nekog vremena nadjete vreme za pauzu i odmor. Ekran računara postavite  na 60 cm od lica, u visini očiju. Obezbedite odgovarajuću osvetljenost u prostoriji. Koristite zdrav razum i ne preterujte u dužini rada ispred računara. Po potrebi koristite odgovarajuću optičku korekciju za rad na blizu.