Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Ove godine, svetski Dan borbe protiv šećerne bolesti obeležava se pod sloganom "Žene i dijabetes - naše pravo na zdravu budućnost".

Kampanja je namenjena svim ženama u riziku da obole od šećerne bolesti ili su već obolele od dijabetesa. Kampanja promoviše značaj pristupačne i jednake dostupnosti neophodnim lekovima, medicinskoj tehnologiji, edukaciji samokontrole dijabetesa, i informacijama potrebnim za postizanje optimalnog ishoda lečenja i unapređenje prevencije TIP-2 dijabetesa.

Opširnije: Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Nedelja promocije dojenja

Nedelja promocije dojenja

Od 1. - 7. avgusta obeležava se Svetska nedelja dojenja pod sloganom "Podržimo dojenje", cilj kampanje 2017.-te godine je informisanje o značaju dojenja kako po zdravlje majke tako i po bebino zdravlje.
Dojenje je proces istovremenog zbližavanja majke sa svojom bebom uz naravno uspostavljanje dublje emocionalne veze majke i njene bebe.

Opširnije: Nedelja promocije dojenja

Svetski dan bez duvana

31. maj 2017. - Svetski dan bez duvana

Svetska Zdravstvena Organizacija (SZO) ovaj datum obeležava svake godine u svrhu isticanja štetnosti duvanske industrije, po održivi razvoj svih zemalja. Tema ovogodišnjeg Dana bez duvanskog dima je "Duvan - pretnja razvoju".

Opširnije: Svetski dan bez duvana

Svetski dan zdravlja

Obeležavanje svetskog dana zdravlja - 7. april 2017. godine

7. april se obeležava kao Svetski dan zdravlja . Ove godine, posvećen je depresiji i obeležava se pod sloganom " Depresija - hajde darazgovaramo".
Depresija je jedan od vodećih uzroka opterećenja stanovnika bolestima u Srbiji. Prema podacima iz izveštaja Svetske Zdravstvene Organizacije iz 2017.-te godine od depresije u Srbiji pati 419.302 osobe odnosno 5% populacije. Depresija više opterećuje žene kod kojih zauzima treće mesto, dok je kod muškaraca opterećenje depresijom na šestom mestu. Depresija najčešće pogađa adolescente, i mlade odrasle osobe, ali i žene u reproduktivnom dobu (naročito posle porođaja) i starije osobe (preko 60 godina starosti).

Opširnije: Svetski dan zdravlja

Mesec borbe protiv raka

Mart,  mesec borbe protiv raka - Nacionalna kampanja

Najvažniji cilj ove kampanje je podsticanje stanovništva na preventivne preglede odnosno povećanje nivoa svesti o značaju preventivnih pregleda koji se sprovode, kao i vođenju zdravog stila života. Činjenice kažu:

Opširnije: Mesec borbe protiv raka