Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetski dan borbe protiv dijabetesa

14. Novembar - Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti (dijabetesa)

Ovaj datum obeležava se svake godine na inicijativu SZO I Međunarodne dijabetološke federacije.
Šta je dijabetes ili šećerna bolest?
To je bolest koju karakteriše previše šećera u krvotoku. Mnoge osobe ni ne znaju da imaju dijabetes. On se javlja kad pankreas ne proizvodi dovoljno hormona INSULINA, koji nam je potreban da bi nosio šećer iz krvotoka u ćelije organizma - slikovito rečeno. Kad šećer uđe u naše ćelije, pretvara se u energiju koja se koristi za naše telesne funkcije i oslobađa telo od štetnih materija.

Ovaj proces naziva se metabolizam. Kod čoveka koji ima dijabetes, pankreas nije u mogućnosti da proizvede dovoljnu količinu inzulina (a bez njega nivo šećera u krvi postaje veći) što znači da počinje da prelazi i u urin, i tako izlazi iz organizma, pre nego što je organizam dobio energiju koja mu je potrebna svakog dana. Zbog ovakve neuravnoteženosti šećera, organizam naravno reaguje, tako da dolazi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Postoje 2 (dva) tipa dijabetesa.

  • Tip 1 dijabetesa su insulinzavisni pacijenti gde oni moraju sami sebi ubrizgavati određene količine insulina. 
  • Tip 2 dijabetesa su pacijenti koji regulišu insulin uz pravilan način ishrane i adekvatnu terapiju.

Pravilan način ishrane podrazumeva samo malo korigovanje u smislu izbegavanja hrane bogate šećerima i mastima.
Znači takvi pacijenti mogu jesti:

  • ražani i crni hleb, proju, pecivo od integralnog brašna;
  • voće sa korom;
  • koren kupusa, jer u njemu ima mnogo dijetetnih vlakana;
  • boranija, grašak, pasulj, ovsene pahuljice uz kiselo mleko;
  • kompot od jabuka, šljiva, smokava mogu se jesti ( povremeno, ako pacijenti imaju zatvor);
  • ili recimo povremeno mogu jesti kačamak koji sprečava opstipaciju ili zatvor;
  • kuvani mladi kukuruz, kuvana pšenica, kuvana jaja (2 puta nedeljno);
  • goveđe meso, teleće, jagnjeće i živinsko,ali odstranjena kožica;
  • riba se jede dva puta nedeljno i to oslić i skuša jer imaju najmanje masnoće....

Nadam se da će Vam ovi saveti dobro doći i da ćete ih se koliko - toliko pridržavati.

Vaša patronažna sestra Duška :)