Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Celijakija

Malo o celijakiji

CELIJAKIJA je trajni doživotni poremećaj nepodnošenja glutena - belančevine koja je prisutna u žitaricama kao što su: pšenica, raž ječam, ovas, i koja ima svojstvo lepka koji daje kompaktnost hlebu i proizvodima od brašna... Pretpostavlja se da više od milion Evropljana boluje od celijakije.

 

 

Kako se manifestuje tj prepoznaje?

  • simptomi su: povraćanje, umor, glavobolja, dugotrajni prolivi, mnogobrojne, obilne stolice, nenapredovnje u telesnoj masi, mršavljenje i gubitak apetita. 

Kako utvrditi da li osoba boluje od CELIJAKIJE?

  • treba uraditi test krvi na antitela na gluten ili biopsijom sluznice tankog creva gde se dobija 100% tačan rezultat.

Način lečenja od CELIJAKIJE je:

  • rano dijagnostikovanje, a jedini LEK je HRANA... što znači: konzumiranje bezglutenske hrane ceo život...

Od namirnica koje se mogu jesti su:

  • pirinač, glazirani i integralni; 
  • kukuruz, lan proso, heljda;
  • pirinčano brašno, griz i palenta;
  • kukuruzno brašno i palenta;
  • suncokret, susam mak;
  • pasulj, boranija, grašak, kikiriki;
  • povrće (sve sveže zamrznuto ili sušeno povrće bez dodatka brašna); 
  • voće (sve sveže zamrznuto ili sušeno);
  • meso (sve vrste mesa);
  • riba (sve vrste sveže ili smrznute rečne ili morske ribe);
  • sve vrste ulja bez aditiva;
  • mleko i mlečni proizvodi;
  • jaja - tvrdo kuvana ili pržena;

Glutena ima skoro u svim industijskim proizvodima, tako da hranu treba pripremati isključivo u sopstvenim domaćinstvima da biste bili sigurni da je bez glutena.
Kad kupujete hranu, dobro obratite pažnju na namirnice na kojima je jasno označeno da su bez glutena jer je na njihovom pakovanju precrtan klas pšenice.
Pripremanje jelovnika prema receptima bezglutenske kuhinje mnogo će pomoći osobama sa ovim problemom tim pre što će im omogućiti kvalitetniji i bolji život.

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška :)

 

Pročitajte i prethodni članak o celijakiji.