11/30 2015

Celijakija

Malo o celijakiji

CELIJAKIJA je trajni doživotni poremećaj nepodnošenja glutena - belančevine koja je prisutna u žitaricama kao što su: pšenica, raž ječam, ovas, i koja ima svojstvo lepka koji daje kompaktnost hlebu i proizvodima od brašna... Pretpostavlja se da više od milion Evropljana boluje od celijakije.

 

 

Kako se manifestuje tj prepoznaje?

Kako utvrditi da li osoba boluje od CELIJAKIJE?

Način lečenja od CELIJAKIJE je:

Od namirnica koje se mogu jesti su:

Glutena ima skoro u svim industijskim proizvodima, tako da hranu treba pripremati isključivo u sopstvenim domaćinstvima da biste bili sigurni da je bez glutena.
Kad kupujete hranu, dobro obratite pažnju na namirnice na kojima je jasno označeno da su bez glutena jer je na njihovom pakovanju precrtan klas pšenice.
Pripremanje jelovnika prema receptima bezglutenske kuhinje mnogo će pomoći osobama sa ovim problemom tim pre što će im omogućiti kvalitetniji i bolji život.

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška :)

 

Pročitajte i prethodni članak o celijakiji.