Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetski dan bubrega

13. mart 2014. god. - Svetski dan bubrega

Svetski dan bubrega obeležava se na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja fondacija za bubreg, u više od 100 zemalja širom sveta. Od 2006. obeležava se svakog drugog četvrtka u martu mesecu. Cilj je podizanje svesti o važnosti bubrega, organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života i upoznavanje javnosti da su bolesti bubrega česte, opasne i izlečive.
Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana bubrega je "Bubrezi su stari koliko i ti. Čuvaj svoje bubrege" i ima za cilj da istakne godine starosti kao faktor rizika za nastanak bolesti bubrega.

Glavna funkcija bubrega je izlučivanje toksičnih produkata metabolizma i viška tečnosti iz organizma. Bolesti bubrega čine veliku grupu oboljenja, različitog uzroka, toka, kliničke slike i prognoze.
Ova oboljenja najčešće su izazvana infekcijama, metaboličkim poremećajima, toksinima i drugim uzrocima, a manifestuju se kao upale bubrega (glomerulonefritis, pijelonefritis, nefrotski sindrom) i akutna, odnosno hronična smanjena funkija bubrega (bubrežna insuficijencija).
Hronična bubrežna insuficijencija nekoliko puta povećava rizik nastanka bolesti srca i krvnih sudova, šećerne bolesti, hipertenzije, završnog stadijuma bubrežne bolesti (uremije) i preranu smrt (pre 65.-e godine života).
Hronična bolest bubrega je ozbiljno oboljenje, koje zbog značajnih troškova lečenja, lošijeg kvaliteta života, skraćenog radnog i životnog veka obolelih, predstavlja značajan javnozdravstveni problem. Hronične bolesti bubrega čine skoro 1/3 bolnički lečenih osoba i čak 84% smrtnih ishoda od svih bolesti bubrega.
Ova bolest se može razviti u bilo kom uzrastu ali je rizik veći sa povećanjem godina starosti. Jer kod starijih osoba, mnogo su češći i drugi faktori rizika koji mogu da oštete bubrege, uključujući, šećernu bolest, visoki krvni pritisak i bolesti srca.
U stadijumu otkazivanja bubrežne funkcije sprovodi se dijaliza, ili se bubreg transplantira. Transplantacija se zasniva na presađivanju organa, koji se mogu dobiti od živih ili umrlih osoba. Zbog toga je veoma bitno informisati građane o značaju DONACIJE ORGANA, što je znak humanosti, solidarnosti i plemenitosti, kojim jedna osoba iskazuje svoju želju i nameru da nakon smrti DONIRA BILO KOJI DEO TELA radi presađivanja/transplantacije, kako bi se pomoglo teškim bolesnicima.
Bolesti bubrega moguće je na vreme dijagnostikovati. Pregledom uzorka mokraće, krvi i krvnog pritiska mogu se otkriti rani znaci bubrežne bolesti.
Simptomi i znaci hronične bubrežne bolesti su :

  • poremećaj mokrenja (učestalo mokrenje, smanjeno izlučivanje urina, bolno i otežano mokrenje, noćno mokrenje nemogućnost mokrenja)
  • promene u sastavu mokraće (bakterije, leukociti, krv, proteini, lipidi i kristali u urinu)
  • bol (tup, oštar, povremen, kontinuiran, tipa kolike)
  • otok (generalizovani)
  • povišen krvni pritisak (bubrežnog porekla)...

Eto poštovani naši sugrađani, nadam se da će Vas ovaj skroman tekst malo edukovati i prikazati koliki je ustvari značaj zdravlja naših bubrega za naše kompletno zdravlje i koliko treba da vodimo računa o njihovom "dobrom stanju". Inače tekst je preuzet od Instituta za javno zdravlje Srbije "DR Milan Jovanović Batut"

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška :)