Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Alkoholizam kod žena

Konzumiranje alkoholnih pića oduvek je više vezano za muškarce nego za žene. Međutim, alkoholizam žena u poslednje vreme sve je veći problem. Po istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije broj žena koje uzimaju alkohol, raste brže od ukupnog broja porasta alkoholičara. Ovo potvrđuju podaci da se poslednjih 40-ak godina odnos između muškaraca i žena koji piju pomerio od 8:1 na 5:1. Na osnovu pojedinih istraživanja došlo se do zaključka da muškarci imaju više problema sa zakonom zato što voze u pijanom stanju. Žene češće piju same, kod kuće, skrivajući alkoholna pića, dok muškarci piju u društvu, izvan kuće, najčešće u kafani.
Alkoholizam kod žena ima sledeće karakteristike:

 • žene počinju da piju u starijem dobu nego muškarci,
 • imaju kraći staž pijenja.

Alkoholizam kod žena je praćen pojavom zlostavljanja (emocionalnog,fizičkog,seksualnog), a psihopatološke karakteristike kao što su depresija,anksioznost, postojanje suicidnih ideja(samoubistva),kao i korišćenje farmakoterapije zbog psihijatrijskih tegoba. Uzrok što žene konzumiraju alkohol najčešće leži u tome što su nečim nezadovoljne, depresivne, i onda eto uzmu jednu čašicu nekog žestokog pića,osećaju se bolje i misle da će tako izbeći depresiju i rešiti neke druge probleme, i to vremenom prelazi u zavisnost. Za nastanak i razvoj alkoholizma kod žena, osim socio-kulturnih faktora utiču i individualni i bračno-porodični faktori. Od individualnih najvažniji su:

 • usamljenost,
 • nesigurnost,
 • stres,
 • nisko samopoštovanje,
 • kao i neki telesni faktori: predmenstrualna napetost i poremećaj menstrualnog ciklusa.

Hormonska neravnoteža utiče na variranje podnošljivosti alkohola,a zapaženo je da pojedine žene počinju sa težim opijanjima u doba ulaska u menopauzu. Od bračno-porodičnih faktora najznačajniji su:

 • nezadovoljstvo brakom,
 • trudnoća,
 • pobačaj,
 • razvod,
 • gubitak muža,
 • odlazak dece iz porodice odnosno "sindrom praznog gnezda".

U novije vreme, međutim zapaža se da i mlade devojke piju istim intenzitetom kao i muškarci, čak se i takmiče ko više alkohola može da popije. Zbog uloge žene u porodici naše društvo mnogo više osuđuje prekomerno pijenje žena nego muškaraca, osobe oba pola ispoljavaju netrpeljivost i netolerantnost u odnosu na alkoholisanost žena. Ovakav stav proističe iz toga da se smatra da je žena ta koja je odgovorna za vaspitavanje dece, kuvanje, peglanje, čišćenje... i uopšte, ona je oslonac u kući!
Ona treba da ima ulogu majke, supruge, saradnika, vaspitača, da organizuje sve poslove u svojoj kući, da u svakom momentu zna gde se šta nalazi itd.
Sve to pada u vodu ukoliko žena pije, jer onda postaje dezorganizovana i dezorijentisana i jednostavno ne može da funkcioniše onako kako se to od nje očekuje.
Naše društvo je puno predrasuda o ženama koje piju, taj problem se smatra velikom sramotom i obično se krije. Pre će se porodica raspasti ili brak razvesti nego što se potraži stručna pomoć.
Znači, da bi se žena istrgla iz kandži alkoholizma, potrebna je prvenstveno pomoć njenih najbližih, što znači ukućana, bračnog partnera, prijatelja u bilo kom smislu, uz razgovore, savete, itd, i naravno uz obaveznu konsultaciju sa adekvatnim stručnjacima.
Postoji jedna stara izreka koja kaže: "Prvo čovek uzima piće, zatim piće uzima piće, i na kraju, piće uzima čoveka". Nadam se da je ova izreka veoma ubedljiv pokazatelj stanja u kome se čovek nalazi (ili žena u ovom slučaju) posle konzumiranja alkoholnih pića i da će se ubuduće bar malo zamisliti pri uzimanju po koje čašice neke "žestine".
Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška :)